Noor's FotoPage

By: Noor Yussoff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Nov-2008 09:44 Email | Share | Bookmark

Hari nie mood ceria sebab kerja rumah dah selesai baru lah boleh update kat sini. Menu hari ini simple sangat nasi putih biasalah. Manakala lauk pula kurma daging, sebab lama tak makan kurma. Tapi akak paling suka kurma telur....bukan save budget tapi kalau kena buatnya jadi sedap. Kalau ada kurma mesti ada sambal belacan dengan ulam salad atau timun Ummmmph sedap.

Tapi yang lain sikit nie dalam hidangan hari ini Kerabu sotong ala thai ..uuuumm memang selalu dok makan tapi kat kedai tomyam . So yang nie first try , ingatkan susah rupanya senang saja. Di tambah pulak dengan air perahan limau nipis disamping aroma daun ketumbar yang segar menambah selera pulak.
Oooop sepinggan saja nanti berat badan pulak yang naik...tak muat baju pulak.


Kerabu Sotong ala ThaiBahan
Sotong-saya guna 5-6 ekor sederhana besar
2 biji limau nipis
Daun ketumbar
1-2 bawang besar
3 sudu besar fish sauce - saya tak guna
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
5-10 Cili padi (ikut rasa)
1 biji tomato-dipotong kiub
Cara-cara -
Bersihkan sotong. potong bulat2, dan rebus . Jangan terlalu lama
Toskan airnya.
Potong cili, daun ketumbar, bawang besar dan tomato.
Campurkan kesemuanya dan akhir sekali perahkan air limau nipis, secukup rasa



Minum petang pulak makan karipap yang di buat sejuk beku...yang nie spare kalau kalau ada tetamu yang datang rumah dan tak sempat nak prepare apa apa, so makan ini ajelah. Rasa nya resepi karipap pun dah ada jadi tak payah akak post lagi. Cuma kalau nak simpan lama sikit bakar dulu dalam oven sekejap saja bagi kering dan tidak melekat. Pastu boleh simpan dalam 4-5 hari saja tanpa pengunaan bahan pengawet.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net