Noor's FotoPage

By: Noor Yussoff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 7-Aug-2008 02:21 Email | Share | | Bookmark

 
Untuk nabialishad........Terima Kasih

Quote:

Zai > akak dah antaq Award zai dalam bentuk email...zai bukaklah email

Zira > Tq zira akai pakai hentam saja apa yang patut tempek.

Mamafami > Tulah pasal ..nak bubuh bear tu nampak kosong so akak modified lah

Arina > Sabar je...dik nanti balik msia nanti makan puas puas pastu buat durian paste bila teringat nak makan .

Ida > dah lama sangat tak pernah bertukar ....rasa jemu tengok yang sama tu lah pasal kita tukaq ...tempek macam macam kasi colourful sikit..

Eayda> akak add rame aje.

Jasmeen > cubalah resepi durian nie sedap jugak buat ice kerim msia pun sedap.


Monday, 4-Aug-2008 22:57 Email | Share | | Bookmark



Hari ini rumahku berwajah baru....sebenarnya dah lama nak tukar tapi tak ada gambar yang sesuai. Edit mengedit sampai dah tak larat last ....jadilah gambar nie. Ini merupakan kali kedua ... nanti kalau rajin tukar lagi.



Sekarang nak cerita pasal kek coklat yang hampir tak jadi nie...sebenarnya nak buat kek coklat nie dalam loyang ....dah siap adunan sebelum tu mencari alas kertas minyak...rupa rupanya dah habis stok maka terpaksalah guna kertas muffin. Nie lah kes tak check stok dapur . Tapi ok gak sebab Amirul lebih suka dalam cawan begini katanya senang nak makan tapi bagi ku nie kerja penat sebab kena tunggu.



Manakal kek durian mousse nie kes nak perabih durian ...dah tak boleh makan lagi ...badan terasa panas so buat camnie kurang sikit panas badan.





Resepi nanti menyusul kemudian nanti

Pokok orkid yang belum lagi berbunga tak sabar dok tunggu bila akan berbunga....




Quote:



Durian Mousse cake

Note: adunan lapisan kek coklat adalah dari coklat moist cake resepi terdapat di link sebelah- buat setengah adunan saja. Acuan guna springform pan supaya senang nak keluarkan -macam cheesecake
Durian Mousse

Bahan Untuk Mousse
140 g cebisan durian yang di haluskan- mashed
1 camca besar gelatin-powder
100 ml air
2 putih telur
200g whipping cream
40 g gula kastor

UNTUK MOUSSE :- Masukkan gelatin ke dalam 100 ml air, kacau rata dan biar 5 minit. Setelah larut angkat dan biarkan sejuk. Sementara itu pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga kental. Dalam mangkuk lain, pukul whipping cream hingga berkrim .Satukan isi durian bersama whipping cream dan putih telur, gaul rata.

Akhir sekali masukan Mousse ini kedalam kek yang telah di masak. Biarkan sejuk semalaman barulah di hidangkan.



Lee Lin > betul tu lagi pon bila bawak kesekolah senang nak share dgn kawan kawan

dapurImpian > nanti kita paste kemudian kay.

Nabialishad> nie mesti suka makan durian ..skg musim durian murah pulak tu pas nie kuih raya pun mesti kena guna pes durian ..

Ida > Lepas makan durian tu jangan lupa minum air kosong banyak sikit ye.

Zara >Nanti akak korek resepinya dah paste kay

Baayah > salam perkenalan kembali. Nanti selalulah akak melawat kat sana pulak.



Saturday, 2-Aug-2008 12:06 Email | Share | | Bookmark



Terkenang kembali waktu kecik kecil dulu bila time musim buah pasti abah akan beli se guni durian dari apek kat jalan macalister road. Waktu tu peniaga buah tempatan banyak kat situ. Kita boleh pilih pas tu kalau beli banyak dia akan hantar sampai rumah. Kalau tidak panggil saja abang beca yang hantar.
Paling best bila bah beli rambutan, manggis puas makan macam ambik kat dusun padahal beli. Lagi pun time tu murah kot kalau beli waktu malam.
Masa tu kami tinggal di Penang time tu semua durian di bawa dari dusun balik pulau sekarang nie rasa nya tak ada orang yang jual kat situ kot . Noor tak pasti sebab lama tak lalu kat situ.
Buah buahan yang di jual kat situ adalah dari dusun Balik Pulau....yang terkenal dengan rasa yang lemak dan manis. eeeemmm,
Sekarang nie akak beli pun dua biji tu pun nak menghabis. Akak dan suami saja yang makan tapi anak tak makan...abang pulak makan tak banyak ...paling banyak 3 ulas manakala amirul langsung tak sentuh...bau durian dah buat dia rasa meloya...makan jauh sekali. Hairan jugak kami semua tak elergi padahal waktu dia masih baby pernah dia wek wek kalu kami sapukan kat mulut dia.
Oleh kerana nak perabih stok durian tu maka akak pun buat bingka durian kalau orang sini panggil bengkang saja. Apa apa pun tak kisah lah .




Rasanya lemak manis resepi asalnya adalah bingka keledek yang telah ku modify... nasib baik jadik gak.




Kek nie dek kerana pisang montel yang ranum tu nak kena perabih kebetulan pulak ada lebihan coklat hari tu apalagi nak buang kan membazir lalu ku jadikan kek pisang.
Resepi asal di ambil dalam majalah rasa dan modify lagi ....tak guna kek span akak gantikan dengan kek coklat saja.
Resepinya seperti kat bawah nie....modify lah apa yang patut akak tulis sebagai kek coklat pisang aje.



Kek Dome coklat Pisang

Majalah Rasa oct 2006 pg 118

Bahan Bahan
3 keping kek span coklat
500 gm krim coklat - topping
100 gm coklat shaving – cairkan - nie akak skip
300 ml coklat garnish - cairkan
2 biji pisang – di hiris
100ml air sirap gula

Cara penyedian
1.Lembapkan kek span dengan sirap gula
2.Sapukan aising pada lapisan pertama dengan krim coklat
3.Susun pula setiap lapisan yang telah di sapu ising coklat shaving dengan pisang yang telah dihiris kecuali pada lapisan yang terakhir
4. Setelah siap, bekukan terlebih dahulu sebelum di sapu aising di bahagian luarnya. Kemudian bekukan sekali lagi.
5.Setelah beku, cairkan coklat garnish dan tuangkan ke atas kek sehingga menutupi kesemua pemukaan luar dan simpan kembali dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Quote:

Eayda > Selalu nya pisang berlebihan buat cokodok aje tapi tak boleh makan banyak

Amal > bestnya cheesecake tu .....kat rumah sekali sekala saja bab cheese nie

Afza > sorry ari tu akak tak call pun sibuk memanjang lagi pun akak hari tu ada kerja sikit so kena pi penang. Hapenning betul kat rumah Afza ye...pas nie dapat lah akak lihat deko dari Afza pulak. Next week anak kita exam la nie depa cuti 3 hari....panjang betul....

Arina> love yr cooking berlainan sikit ....


Wednesday, 30-Jul-2008 01:32 Email | Share | | Bookmark

]

Sambil jalan jalan tu sempat kami singgah shopping mall tapi ada satu tu cam kat indonesia pulak.

Gambar nie masa kat jambatan time nie tak sibuk permandangan pun cantik....tapi time nak snap gambar ada mat motor lalu......ooopp dah terakam.





Keluar melalui Usm


Kami singgah kat sini ....rumah kak adah di atas...sana Tapi sekarang dia nak jual rumah nie sebab sesak nafas katanya.....nak parking pun susah gak kat sini. Lagipun bangunan nie siap link ke mall sebelah. habis tu dia risau takut time dia berkerja anak dia melepak kat situ. Betul jugak tu..sebab budak budak kalau tak ada orang selia susah jugak nak mendisplin.



Sebelah malam singgah kat rumah adik di Sebeang Jaya....sebelum tu kami makan kat kawasan nie.


Nie pulak yang di makan semalam cicah dengan roti kosong ummmp


Ini pulak jiran sebelah rumah hantar bekas

Dua jenis pulak tu.....kenyang hari nie....akak tak payah masak


Quote:

Amal > sekali sekala kenalah jugak merasa kat luar pastu balik rumah kita try buat leh jadik tak

Mummy Jam > Mummy pun jalan jalan cari permandangan ...anyway gambar kat fp mummy tu cantiklah

Mimie > Musim panas nie apa jenis agar agar maupun jelly semuanya sedap

Miz > Kek kek kak Miz tu memang ada class lah cantik menawan dan tertawan


Saturday, 26-Jul-2008 14:46 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
Sejak dua tiga hari ini hujan dah mula turun . Malah hari petang khamis yang lalu sampai lah ke hari Jumaat tengahari baru bekalan air di sambungkan. Banyak lah agenda tergendala. Selalu nya dapat surat jika ada kesulitan tapi kali ini eerrr tak tau.
Nasib baiklah kami hanya tiga orang dalam rumah maka cukuplah untuk kegunaan yang terhad saja lebihan air tangki yang tersimpan.
Pernah jugak time tak dak air dulu ...kita mandi kat plaza toll ...tahap tak tahan sangat . Nak pergi rumah orang lagilah malu.

Makan apa pagi ini.. Apa yang balance....roti yang dah tinggal separuh lagi...serta beberapa keping daging burger ayam serta cheese.
Sapukan roti dengan sedikit butter ...panas kan pan dan bakar roti tahap sederhana.
Pas tu balikan sehingga perang. keluarkan dari atas pan. Bakar daging burger dengan sedikit butter hingga garing . Setelah masak daging burger tu letakan pada kepingan roti dan tambahkan cheese. Bakar semula roti ...hanya sebentar saja.. Pastu dah boleh makan.



Kek nie pulak di buat sebagai hadiah untuk anak jiran sebelah rumah. Nasib baik time tu dah ada air . dan lebihan gambar barbie tu akak tampal saja kat kek coklat. Mulanya ingat nak buat benda lain tapi sebab akak pun tak sihat badan....akibat kena hujan dapat selsema jadi malaslah nak buat kuih muih kalau setakat kek celup coklat nih boleh tahan lah.






Quote:

Zai > thanks sekali lagi zai lah orang yang paling awal respond nie unga untuk zai

Amal > Bestnya dapat pi kelantan ...lama dah kita tak jenjalan kat pantai timur.

Zanaz > zana resepi simple ...cepat dan sedap nanti akak buat akak pastekan.

Ariesya > akak buat untuk anak jiran sebelah rumah dia nie memang suka kek tak kira jenis apa asalkan kek.

Mar > Salam perkenalan kembali. Akak dah pi melawat blog Mar ..sangant menarik nanti akak tinggakan comment kay.

Masriyah > Kek tu hadiah saja untuk anak jiran saja

Shida > Dalam gambaq kot nampak cantik ...adelah terlebih terkurang sana sini

Mamafami > tulah mama nie buat standby kalau kalau ada tetamu maupun jiran datang bertandang. Lagipun tiap tiap hari khamis kat kawasan rumah ada meeting kaum wanita kekadang ada majlis tahlil jadi apa apa buat pun tak membazir...antaq saja.

Zeti > Boleh apa salahnya lagipun kat fp nie banyak lagi yang terror akak pun belajar dari sini




[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net