Noor's FotoPage

By: Noor Yussoff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 12-Jan-2009 02:21 Email | Share | | Bookmark
Shera Birthday

 
 
Masuk tahun baru kita mulakan routine birthdaylah. Orang yang sambut birthday dalam bulan ini adalah anak saudaraku Shera, KakZai dan Kak Ros serta yang paling dekat dengan ku pulak My baby selang beberapa hari lagi. Bila ku sibuk buat kek untuk shera dia dah mula plan nak suruh siapkan kek yang entah macam macam hiasan. Huhhh mak dia bukan teror sangat nak hias itu dan ini. Hihi paling senang kalau ku tempek saja dengan gambar kartun habis cerita kan.
Untuk birthday shera kali ini coklat menjadi pilihan sebab kengkawan dia suka makan coklat dan peach mousse cake untuk orang yang tak suka coklat. Kali ini dia menyambut birthday yang ke 15 tahun. Kami tak dapat menghadiri sambutan birthday dia sebab anaku bersekolah hari ahad sedangkan penang hari cuti jadi maknya datang mengambil . Sorry shera maybe next year insyaalah. Mak long sekeluarga ucapkan selamat ulangtahun kat shera semuga sihat serta berjaya dalam Pmr.







Resepi untuk kek coklat tu dah ada dah sebelum ini . Untuk peach mousse cake ini akak ambil dari http://www.chifond.com/index.html . Resepi ini sedap jugak tapi kali ini akak tak sempat ambil gambar yang dah siap dengan jelly menutupi pemukaan atas hirisan buah peach tu.
Apa apa pun resepi nya kita paste saja kat bawah.....malas nak translate ye. ...tapi siap modified apa yang patut sikit kalau lihat resepi asal.

Peach Mousse cake
]
Ingredients (8 inch)
Chiffon Cake Base
3 eggs
7 1/2 tablespoons white sugar
90g cake flour
1 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
3 tablespoons vegi oil - kita guna butter cair saja
5 tablespoons milk


Peach Mousse
330g can peach (drained),
200g peach juice (the juice in the can)
105g white sugar
whipping cream 400g (500 ml)
gelatine powder 24g
cold water (just enough to soak the gelatine)

Topping (optional)

Peach flavor JellO-O, a few slices of peach - tukar kepada jelly kosong saja

To make the Chiffon cake

1.Preheat oven to 180C. Mix all liquid ingredients except oil. Add half of the sugar and stir until all dissolved. Pour in oil and mix until all combined.

2. Sift cake flour, baking powder and salt together. Combine it with the liquid mixture. Then blend in egg yolks.

3. Beat the egg whites with electric mixer. Add the rest of sugar in 3 times into the egg whites and beat the egg white until stiff peaks form.

4. Pour 1/3 of the egg white into the egg yolk mixture. Fold the batter a few times until all combined. Pour the rest of egg white in, fold the batter until combined.

5. Bake the cake at 180C for 15 min and then turn the temperature down to 160C and bake for another 10 min.

6. Flip the cake over cooling rack. Take the cake out of the mold and slice horizontally into slices of desired thickness after cooled.

To make the mousse

1. Chop the peach into small cubes or blend it into paste (more smooth with paste but I like eating little cubes of peach with the mousse )

2. Sprinkle gelatin on water, let it sit for 3 min to become spongy, and then soak the gelatine over hot water until all dissolved.

3. Heat up the peach juice and sugar together until all sugar dissolved. Blend in peach cubes/past). Pour in gelatine and mix well. Turn off the heat.

4. Whip the whipping cream with electric mixer at medium speed until fluffy but still can flow a bit (like smoothies). NOTE: Easier with an ice bath, especially in summers.

5. Combine 1/3 of whipped cream with cooled peach juice mixture, and then combine with the rest of whipped cream (just like mixing egg whites and egg yolk mixture).

6. Place a slice of Chiffond cake. Pour in mousse. Put the cake in fridge for at least 2 hours to firm.

To make the topping (optional)

1. Prepare the jelly solution as instructed on the Jello-O box.

2. Place slices of peach on top of the cake. Pour in the cooled jelly solution. Put the cake in fridge until firm.


Quote:


Linda > untunglah kalau kena time time cam tu ...memang berbaloi macam pi honeymoon saja.
Qamar > selamat kembali aktif...kita dah intai pon...
Madiha > tulah pasalnya keluarga akak kecik saja ...jadi terlebih rajin buat untuk anak saudara lah.
Mie> terima kasihl mie...jangan lupa update tau



Tuesday, 6-Jan-2009 06:33 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
Petang semalam dek terkena pukulan muffin pandan maka projek seterusnya adalah roti bun pandan. Lama jugak tak buat roti nie hihi sebab dua tiga minggu nie sibuk dengan benda lain. Tapi bila lama dah tak buat roti kadangkala fail jugak. Tapi nasib baiklah kali ini menjadi jugak....alhamdulillah.
Malam semalam kami sekeluarga menikmati roti bun pandan ini dengan serikaya...beli yang nie tak sempat buat
Resepi ini di ambil dari blog seseorang tapi minta maaf sebab dah lupa dari blog siapa ...hihi masaalah copypaste lah terlupa nak add namanya.



Roti Bun Pandan

300 gm tepung roti
2 sudu kecil yeast
garam
40 gm mentega dicairkan
60gm gula
1 biji telur
75ml susu
77.5 ml air pandan
Masukkan semua bahan dalam bread maker - uli sampai siap.
Rehatkan selama sejam atau hingga naik dua kali ganda
Bentuk kan roti ....ikut suka
Bakar 190 degree sehingga masak.





Lauk ini merupakan hidangan kami hari ini. Lama dah tak makan ikan bawal masak asam ..sesekali teringin. Hidangan yang simple time hari cuaca yang tak menentu sekejap hujan dan panas badan pun rasa semacam . Lauk lain pulak ada udang masak lemak cili padi dan sayur lemak sawi dan ikan masin goreng bawang. Dah lengkap pun . Emmm esok nak masak apa pulak....




Jangan panik ye masak lemak kali ini dah termasuk cili merah maka warnanya kemerahan sikit .

Quote:

Dapur impian>kita dah pun melawat rumah awak selain dari lauk pauk yang mengoda tu pinggan awak pun antik
Ana > akak dah boleh agak dah cream tu macamana sebab akak pernah lihat jenama tu cuma tak pasti untuk kegunaan yang macam mana ..eehh skg dah tau nanti boleh cuba. Terima kasih kerana sudi berkongsi dengan akak
Rinn > Deman muffin dah melanda sebab tergoda dengan muffin rinn lah. Pasal bun pandan tu colourful di sebabkan kamera nikon akak dah meragam lah terkial kial nak hantar klinik ke nak beli baru..sat nak kena survey dulu takut off budget
MummyJam> alah malulah sebab resepi campak campak saja.....main agak agak
Mimie > terima kasih datanglah lagi
kmal > nanti kita antaq sepiring hihihi
Zai> memang pun colourful gitu dek panahan kamera akak
Faza > malunya gambar bun tu meletop sungguh


Thursday, 1-Jan-2009 08:34 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 5 photos...
Hari ini dah pun masuk tahun baru 2009. Semalam kami tidur lewat jugak bukan apa hanya tinggal kami berdua saja di rumah, manakala hubby terpaksa bertugas di waktu waktu begini. Alahai takut pun ada sebab semua kejiranan ku balik kampung.
Suasana sepi lengang...jam 12 malam terdengar bunyi serta sinaran bunga api....mungkin dari kawasan legenda height. Noor tak berapa pasti sangat sebab kami lihat dari tingkap saja kelihatan cahaya di langit yang hitam pekat sebab baru hujan.
Waktu sekarang .....petang hujan di luar masih mencurah curah. Hishhh tengah fikir nak buat apa projek sekejap lagi.Lunch hari ini pun simple saja ..sotong masak halia, ikan belah belakang dan kari ikan. Sorry tak ada gambar sebab waktu siap tu dah lapar tak sempat nak snap dah.Eeeeh panjangnya aku berceloteh kali ini ye.

Muffin kat bawah nie noor copypaste dari fp Cik Rinn kita tu,,,Sedap tak terkata. Nak tahu sebab apa, dulu pernah noor buat tapi tak menjadi tapi kali ini mencuba style Cik Rinn.....aku mampu tersenyum girang sebab laku macam goreng pisang . Resepi boleh di perolehi dari fp Rinn:http://rinnchan.fotopages.com/








Permandangan dari Bt.Merah





Quote:

Afza > hihi akak selalu lepak kat siber tapi platform lain.Cubalah style Rinn nie pasti menjadi gak.
Kakamal> dah salah teka takpe..pas nie nak teka apa lagi....kitadok tunggu
Faza> datanglah umah baru boleh rasa kelazatan muffin nie kalau tidak kena buat sendiri
Ana> hihi sedapkan kita first time buat nie jiran sebelah dah tanya...harumnya bau pandan semalam ...masak apa pulak . pastu kita antaq sepiring.


Tuesday, 30-Dec-2008 06:16 Email | Share | | Bookmark

 
 
Inilah pertama kalinya percubaan membuat brownie. Selalunya terasa nak makan beli saja sekeping. Entah tiba tiba terasa nak mencuba buat pulak. Tapi taste saya memang kurang manis lah. Sebab kalau manis sangat ...alamat sakit gigi. Sebab selalu yang di beli semuanya manis tahap tertinggi so makan pun sedikit sedikit saja..takut termasuk dalam gigi. Resepi ini agak lembap sikit. Tak pasti yang mana satu version yang betul texture nya. Sama ada yang lembab atau gebu tolong beritahu sat. .





Esuk lusa kita bakal menyambut tahun baru 2009 hari ini sudah 2 Muharram eeemm terasa masa berlalu terlalu cepat sekarang. Persiapan sekolah nasib baik dah beli awal awal jadi tak lah sibuk sangat di saat akhir.
Waktu ini hujan sedang turun dengan lebatnya di luar rumah. Perutpun terasa lapar sangat dalam fikiran nak masak apa ye untuk minum petang nanti. Waktu pun baru menunjukan jam 2.00 petang ...ooh sempat lagi nak prepare yang senang dan ringkas. Ok....jumpa lagi. Haha ini sup sayur yang kami makan tadi. Resepi rasanya tak payah kot sebab semua orang pun tahu nak buat sup kan



Quote:

MummyJam> first time buat sedap ke tak sedap janji habis jugak.
Zai > Terima kasih ...semuga melangkah 2009 membawa rezeki yang lebih buat zai dan family.
Zana> Terima kasih jugak...akak pun berdoa semuga di murah kan rezeki dan kesihatan yang baik buat zana dan family Amin....



Wednesday, 24-Dec-2008 07:53 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 5 photos...


Selamat menyambut hari natal buat Ann,Suemm,Kath.Clara,S.K,Jess. Actualy banyak nama lagi tapi dah hantar card. Dan tak lama lagi kita bakal menyambut tahun baru 2009.
Pelbagai persiapan barang sekolah nasib baik dah beli awal cuti jadi tak lah sibuk di saat akhir. Noor harus beli awal sebab takut saiz baju anak susah nak cari. Kalau awal cuti semua saiz senang dapat.



Pokok cabai ini di beri oleh jiran tempohari. Siap dengan berbuah sekali ...dan tanam pokok ini di tepi pagar rumah saja. Maklumlah depan rumah sudah di tutup dengan tiles maka tiada ruang untuk bercucuk tanam melainkan di luar kawasan pagar. Tanah yang tinggal tak lah besar mana tapi cukup lah untuk tanam pokok kunyit,pokok pandan,pokok limau purut,pokok daun kari dan juga pokok bunga. Taman mini ini sungguh bermakna sebab tiap tiap hari dapat ku guna .



Gambar anak bujangku yang sorang. siap bergambar atas tangga rumah.



Resepi ini ku dari blog Jun yang rajin tu. Terpandang lah custard nie lagipun sekarang musim panas waktu tengahari manakala lewat petang macam nak hujan pulak. Tekak pun kering badan pulak macam nak demam. Custard nie memang sedap sebab tu sempat ambil gambar masa dah masak saja ...sebaik hidang habis dengan cepatnya. Tak sempat nak ambil.......Terima kasih Jun di atas sumbangan resepi ini.
Jun resepimu ku copy paste kat bawah.

Custard cream pudding
Bahan bahan
2 biji telur
80g gula (akak wat 60gm)
1 sudu besar tepung kastad
240ml susu cair/susu segar
100ml whipping cream
sedikit esen vanilla

Cara-cara
Masukkan telur,tepung kastad dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga semua sebati atau gula larut.
Panaskan susu sehingga hampir mendidih tp jangan sampai mendidih. Kemudian masukkan ke dalam no.1 tadi dan kacau.
Masukkan pula whipping cream dan esen vanila. Kacau sehingga semuanya sebati.
Tapiskan adunan tadi dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 180C. Guna kaedah waterbath(letak bekas puding dlm loyang/oven plate yg ada air. Air yg dimasukkan ke dlm oven plate tu biar kedalamannya lebih kurang 1cm) untuk bakar puding ni. Atau boleh juga dikukus


Quote:

Zai> bukan senang jugak nak suruh dia posing sebab dia nie pemalu sikit.
Fazarina > cili bukan sebarang cili ...lagi kecil lagi berapi. Akak paling suka makan cili yang di potong potong pastu campurkan dengan cencaluk dan asam limau...sedap.


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net